11 februari 2020

Camerabewaking - Het D.O.R.I.-principe

Neen, Dori is niet de vergeetachtige, blauwe vis uit Finding Nemo. Het is een principe dat heel nuttig is bij het bepalen van de juiste camerabewaking. Want camera’s hebben maar nut als er bij de plaatsing rekening gehouden wordt met het exacte doel. Wil je mensen kunnen herkennen, identificeren of wil je gewoon weten of er iemand rond het beveiligde gebouw is? DORI comes to the rescue!

-       Detection

Het doel bij detectie is je toe te laten een persoon in beeld waar te nemen. Dat betekent dat je enkel ziet dat het een persoon is en in welke richting die zich begeeft. Je moet al bijna weten dat er iemand aanwezig is om hem te zien. De beelden geven geen andere details. Voor een dergelijk systeem hebben we 25 pixels per meter nodig.

-       Observation 

Bij observatiecamera’s moet je op het beeld kunnen waarnemen dat een of meerdere personen aanwezig zijn in het beeld en hoe ze zich voortbewegen. Hiervoor hebben we 63 pixels per meter nodig.

-       Recognition

Bij camerabewaking met persoonsherkenning is het de bedoeling dat je met grote zekerheid kan zien of een bepaald individu aanwezig is. Dat betekent dat – als je de persoon kent – je hem of haar ook kan herkennen op het beeld. Bij herkenningscamera’s hebben we 125 pixels per meter nodig.

-       Identification 

Dit is het hoogste niveau binnen DORI. De bedoeling van deze camerabewakingssystemen is om zonder redelijke twijfel een persoon te kunnen identificeren en dus een gedetailleerde omschrijving te kunnen geven van de kledij, gelaatskenmerken, gelaatsuitdrukkingen, specifieke persoonsgebonden eigenschappen. Hiervoor hebben we 250 pixels per meter nodig.


Wat betekent dit in de praktijk?

  • Een camera heeft altijd een bepaalde resolutie. Een Full HD-camera(1080p) bijvoorbeeld heeft een horizontale resolutie van 1920 pixels en een verticale resolutie van 1080 pixels.
  • Wil je je camerasysteem gebruiken voor identificatie, dan heb je zoals hiernaast beschreven 250 pixels per meter nodig. We delen 1920 door 250 en komen uit op 7,68 meter.
  • Dat betekent dat de maximumbreedte van het beeld op de plaats waar je een persoon wenst te identificeren, 7,68 meter is.
  • Voor herkenning (recognition) komen we met dezelfde berekeningsmethode uit op 15,36 meter (= 1920 : 125). Opgelet! Dit is niet de afstand van de camera tot de persoon, maar de breedte van het beeld waar de persoon zich bevindt. De afstand t.o.v. de camera hangt af van de openingshoek van de lens. 


Saint DORI? 

Neen, het DORI-principe is niet zaligmakend. Andere factoren zoals de hoeveelheid licht en de hoogte waarop je de camera’s hangt, bepalen mee in welke mate de beelden bruikbaar zullen zijn. Een tekort aan licht zal ervoor zorgen dat de camera niet zijn volle potentieel benut. Hang je de camera’s heel hoog, bv. om vandalisme te vermijden, dan zal het een stuk moeilijker zijn om gezichten te zien, laat staan te herkennen.

 

50 tinten infrarood 

Het gebruik van infraroodcamera’s kan tot heel wat misvattingen leiden. Zo zijn ze moeilijk te gebruiken voor bijvoorbeeld herkenning en identificatie van personen. Hoe dat komt? Heel eenvoudig: infrarood werkt op basis van reflectie. Dat betekent dat het beeld gecreëerd wordt door het meer en minder weerkaatsen van het weinige licht. Je kent die beelden wel van op tv waarbij de ogen van mensen onherkenbare witte vlakken zijn. Zo kan een zwarte jas in blinkende stof volledig wit weergegeven worden. Als er dus in een opsporingsbericht op basis van infraroodbeelden gezegd wordt dat de verdachte een donkere of lichte jas droeg, dan hoeft dat niet per se waar te zijn. De waarheid is dat je dat onmogelijk kan weten op basis van die beelden.

 

Welke camera’s gebruiken? Je Security expert wijst je de weg! 

Recente blogberichten

Camera
16 juli 2018
Wat zegt de wet?
Lees meer
Oorzaken woningbrand
06 juli 2018
De 5 meest voorkomende oorzaken van woningbrand
Lees meer
08 juni 2018
Op vakantie? ontdek onze 6 tips voor een ‘no-tech’ inbraakveilig huis.
Lees meer

Woningbranden komen jammer genoeg vaker voor dan je denkt. Daarom bieden we iedereen een gratis rookmelder aan inclusief installatie.