15 maart 2018

Lig jij wakker van brandveiligheid?

Want veel Belgen blijkbaar niet echt.

brandveiligheid
brandveiligheid

Om de twee jaar bevraagt de Algemene Directie Veiligheid en Preventie van Binnenlandse Zaken in samenwerking met vzw ANPI een duizendtal mensen voor de Brandpreventiemonitor. De resultaten van 2014 zijn minstens even confronterend als een brand zelf…

Elk jaar komen in België ongeveer 25.000 branden voor. De overgrote meerderheid daarvan (75%) gebeurt ’s nachts – wist je dat je niet wakker wordt van een brandgeur?

Oorzaken zijn achteraf soms moeilijk te achterhalen, maar vaak van elektrische oorsprong. Zo eisten woningbranden in 2017 minstens 53 mensenlevens. Er is dus nog werk aan de winkel willen we het aantal brandslachtoffers naar beneden helpen.

Wist je dat

  • 1 op de 3 Belgen nooit aan brandveiligheid denkt?
  • 1 op 10 rookmelders helemaal niet belangrijk vindt?
  • 4 op 10 er hebben, maar ze niet onderhouden?
  • Amper 1 op 3 test de rookmelder maar slecht heel af en toe?

Welke melder heb ik nodig?

Optische melders

Een brand begint meestal met rook. Rookmelders slaan snel alarm als een lichtsignaal door rook wordt verstoord. De Belgische wetgeving bepaalt dat je er één per verdieping moet plaatsen. In de praktijk is dat veel te weinig. Streef daarom naar één rookmelder in elke ruimte waar een risico aanwezig is.

Bekijk ons aanbod.

Thermische melders

Omwille van de verhoogde kans op ongewenste alarmen, wordt het gebruik van rookmelders in de keuken en garage afgeraden. Dan zijn thermische melders een betere oplossing, deze brandmelders reageren op de temperatuurstijging die een brand veroorzaakt.

Bekijk ons aanbod.

CO-melders

CO kan vrijkomen bij slecht onderhouden verwarmingstoestellen. Zelfs de kleinste concentraties van CO kunnen dodelijk zijn. Dat je CO niet voelt of ruikt, maakt het gas des te gevaarlijker. Plaats dus altijd een CO-melder in de buurt van verbrandingsapparaten, het best op ooghoogte.

Bekijk ons aanbod.

Jouw Security expert helpt je uit de brand

Zo ben je zeker dat ze aan de wettelijke norm voldoen (EN14604 voor optische melders), op de juiste plaatsen hangen, correct gekoppeld en overal hoorbaar zijn. De plaats van de melders bepaalt de snelheid van detectie, dus een professional met kennis van zaken is echt geen overbodige luxe.

Maak een afspraak met jouw Security expert.

Recente blogberichten

Camera
16 juli 2018
Wat zegt de wet?
Lees meer
Oorzaken woningbrand
06 juli 2018
De 5 meest voorkomende oorzaken van woningbrand
Lees meer
08 juni 2018
Op vakantie? ontdek onze 6 tips voor een ‘no-tech’ inbraakveilig huis.
Lees meer

Woningbranden komen jammer genoeg vaker voor dan je denkt. Daarom bieden we iedereen een gratis rookmelder aan inclusief installatie.