12 juli 2017

Tip: waarom je je telefoon nóóit naast je in bed moet opladen

Ligt jouw telefoon ’s nachts ook altijd naast je terwijl je ligt te snurken? Het lijkt superhandig: hij is vol als je opstaat en je hebt ‘m ’s ochtends direct binnen handbereik om je social media te checken. En bovendien: hoe word je anders wakker?

Het blijkt echter hartstikke gevaarlijk om te slapen naast een opladende telefoon. Daarvoor waarschuwt de brandweer in België nadat de powerbank van een 15-jarige jongen ’s nachts ontplofte, waarna zijn bed in de fik vloog. Brandweer Nederland bevestigt aan Editie NL dat je je telefoon ’s nachts beter niet naast je kunt leggen. “Een telefoon opladen, onder je kussen leggen en lekker gaan slapen is niet verstandig. Dat geldt ook voor andere apparaten zoals powerbanks en hooverboards.”

Kies niet voor nepmerken

Heb je nepmerken, dan is de kans op ontploffing nog eens extra groot. Het is daarom beter om originele spullen in huis te halen, vertelt Erik Pels van Pels Brandpreventie. “Zo’n powerbank heeft een bepaald vermogen nodig, en daarvoor is een goede spanningsomvormer nodig. Er komt misschien een hogere spanning uit het stopcontact dan het apparaat nodig heeft. Als de spanningsregelaar niet goed werkt kan er hitte ontstaan, en dus ontploffingsgevaar. Ook je telefoon kan oververhit raken.

Steeds meer slachtoffers

Volgens de Belgische brandwondenorganisatie Oscare komt dit soort ongelukken steeds vaker voor. Alleen dit jaar hielden in België al dertig mensen lichte brandwonden over aan een oververhitte telefoon of oplader. Er wordt dan ook geadviseerd om ’s nachts alle stekkers van elektrische apparatuur eruit te trekken. Met de campagne #BeUnplugged wil Oscare het probleem aankaarten. Dit jaar staat de brandwondenorganisatie op festivals om jongeren te waarschuwen.

Het kan ook jou overkomen. Laad jij je telefoon weleens op terwijl je slaapt? Is jou huis brandveilig?

Vraag gerust gratis advies aan een Security Expert in jouw buurt. En vraag ook jouw gratis rookmelder aan.

telefoon opladen

Recente blogberichten

Camera
16 juli 2018
Wat zegt de wet?
Lees meer
Oorzaken woningbrand
06 juli 2018
De 5 meest voorkomende oorzaken van woningbrand
Lees meer
08 juni 2018
Op vakantie? ontdek onze 6 tips voor een ‘no-tech’ inbraakveilig huis.
Lees meer

Woningbranden komen jammer genoeg vaker voor dan je denkt. Daarom bieden we iedereen een gratis rookmelder aan inclusief installatie.